Εισαγωγή

Όταν ήμουν 23 χρονών, μετακόμισα από το Λος Άντζελες της Καλιφόρνιας στην Βοστόνη της Μασαχουσέτης σαν επιχειρηματικό μέλος στα καινούργια γραφεία της Ανατολικής Ακτής μιας πιστοποιημένης δημόσιας λογιστικής εταιρείας για την οποία εργαζόμουν εκείνη την εποχή. Λίγο μετά την άφιξη μου, άρχισα να συναναστρέφομαι έναν ελκυστικό Βοστωνέζο Σεφ. Ήταν γοητευτικός, τρυφερός, και περιποιητικός και επειδή ξεκινήσαμε την γνωριμία μας σαν συγκάτοικοι, ήμασταν αναπόφευκτα συνεχώς μαζί. Όπου ξαφνικά, μετά από περίπου 7 μήνες σχέσης, κατάλαβα πως μου έκλεβε χρήματα. Αφαιρούσε επιταγές από το βιβλιάριο μου, τις πλαστογραφούσε και μετά κατέστρεφε τις τραπεζιτικές δηλώσεις με αποτέλεσμα να μην μπορώ να καταλάβω τι συνέβαινε.

 

Η ημέρα που αποκαλύφτηκε όλη αυτή η μηχανορραφία , ήταν μια συγκλονιστική εμπειρία που με βρήκε εντελώς απροετοίμαστη και που συναισθηματικά με άφησε

εντελώς μπερδεμένη. Ήμουν τρομερά θυμωμένη μαζί του, κυρίως όταν έμαθα πως τα χρήματα που μου έκλεβε ήταν για να πληρώσει τις διακοπές μας στην Φλόριντα και το σκυλάκι Δαλματίας που μου είχε πάρει δώρο. Ήμουν επίσης θυμωμένη με τον εαυτό μου – γιατί δεν μπορούσα να καταλάβω πως μου είχαν ξεφύγει όλα τα προειδοποιητικά σημάδια. Αλλά πάνω από όλα, παρέμενα βαθιά μπερδεμένη. Δεν καταλάβαινα με ποια λογική έκλεβε από μένα – που έλεγε πως αγαπούσε – για να αγοράσει πράγματα που δεν τα είχαμε καμμιά απολύτως ανάγκη.

 

Την ίδια περίπου εποχή, ανακάλυψα το Εννεάγραμμα, ένα ψυχολογικό σύστημα το οποίο αναφέρεται στην επεξήγηση της ανθρώπινης συμπεριφοράς. Εντελώς τυχαία, μια μέρα, βρέθηκα σε ένα βιβλιοπωλείο να αγοράζω αυτό το βιβλίο με θέμα το Εννεάγραμμα. Δεν είχα ιδέα για το σύστημα αυτό, αλλά με τράβηξε το εξώφυλλο. Που να ήξερα πως αυτή η τυχαία αγορά θα γινόταν μια τόσο χρήσιμη πηγή.

 

Όπως οι περισσότεροι άνθρωποι, ξεκίνησα το βιβλίο με βασικό στόχο την ανάλυση του δικού μου τύπου. Αλλά καθώς άρχισα να εμβαθύνω στα θέματα και το υλικό, άρχισα να διαβλέπω τους τύπους ΚΑΙ των άλλων ανθρώπων στην ζωή μου. Ώσπου τελικά εντόπισα και τον τύπο που φαίνονταν να ταιριάζει στον ψεύτη σεφ. Διαβάζοντας τα προσωπικά προφίλ, τα κίνητρα, τις μη συνειδητοποιημένες αδυναμίες, και όλα τα στάδια της προσωπικής εξέλιξης, τελικά μπόρεσα να συνδέσω τα κομμάτια του παζλ και να καταλάβω τι είχε συμβεί. Τους λόγους δηλαδή που τον οδήγησαν να με κλέψει και πως εγώ από την άλλη μεριά δεν είχα μπορέσει να το αντιληφθώ.

 

Εγώ είμαι «Ενθουσιιώδης» τύπος (7)   με την εσώτερη τάση να βλέπω παντού το θετικό στοιχείο, ώστε μου ήταν σχεδόν φυσικό να αγνοήσω τις διάφορες προειδοποιητικές ενδείξεις   Ο νους μου δεν έψαχνε για τέτοια σημάδια και επιπλέον δεν ήθελα να τα δω. Παραδείγματος χάριν. γιατί οι επιταγές του για τον νοίκι έβγαιναν ακάλυπτες; Γιατί άλλαζε δουλειά κάθε τόσο; Γιατί πάντα υπήρχε μια ασάφεια σχετικά με τα οικονομικά; Τίποτα από όλα αυτά δεν με είχε απασχολήσει. Η προσοχή μου ήταν συγκεντρωμένη στις εκδρομές μας τα

Σαββατοκύριακα , υπέροχα δείπνα, κουταβάκια και διακοπές. Ήμουν ευτυχισμένη και δεν είχα ερωτηματικά.

 

Επίσης κατάλαβα πως εκείνος από την άλλη μεριά ήταν ένας φοβερά νοσηρός «Επιτυχημένος» τύπος (3). Η εικόνα που προσπαθούσε να προβάλλει ήταν το παν για αυτόν – πολύ πιο σημαντική από την ειλικρίνεια. Στο μυαλό του, η πλέον σημαντική προτεραιότητα ήταν να διατηρεί την εικόνα του τέλειου συντρόφου. Και εάν αυτό συμπεριλάμβανε το να με κλέβει προκειμένου να συντηρεί αυτή την εντύπωση, τότε αυτό απλά ήταν το απαραίτητο τίμημα.

 

Δεν πρόκειται να δηλώσω πως ξεπέρασα γρήγορα όλη αυτήν την φοβερή εμπειρία. Αλλά τελικά το τραύμα επουλώθηκε και ένα μεγάλο μέρος αυτής της διεργασίας το αποδίδω στο Εννεάγραμμα. Με βοήθησε να κατανοήσω μια συμπεριφορά που μέχρι τότε φαινόταν απλά ακατανόητη. Και με βοήθησε να προχωρήσω χωρίς να μου αφήσει πελώριες ουλές γιατί πλέον καταλάβαινα πολύ ξεκάθαρα τι είχε συμβεί – δηλαδή τη δική μου συμπεριφορά σε αναλογία με αυτήν του πρώην συντρόφου μου.

 

Έγραψα αυτό το βιβλίο προκειμένου να μοιραστώ όσα έχω κατανοήσει σχετικά με το Εννεάγραμμα, αλλά και να για να παρουσιάσω ένα ανάλογα δυναμικό σύστημα: την τεχνική της Κουνταλινι Γιόγκα. Αυτά τα δυο συστήματα μαζί χαρτογραφούν ένα δρόμο κατανόησης και επούλωσης τραυματικών καταστάσεων.

 

Ελπίζω πως το βιβλίο αυτό θα αποδειχθεί ευεργετικό για όλους όσους το διαβάσουν.

lynn

 

 

Download Your Free Ebook “3-Minute Meditations for Each Enneagram Type"

Get your guide to the 9 Enneagram types with a different Kundalini Yoga meditation for each type. These meditations are designed to relax your habit of attention and build self awareness - starting in as little as 3 minutes a day.