Είναι η Κουνταλίνι Γιόγκα Επικίνδυνη;

‘Ημουν στο Κουνταλίνι Γιόγκα φεστιβάλ στην Αθήνα αυτό το μήνα και ένας άλλος δάσκαλος μου ανέφερε ότι ένα γιόγκα στούντιο ήταν διστακτικοί στο να εισάγουν μαθήματα Κουνταλίνι Γιόγκα γιατί ήταν ανήσυχοι για το αν η Κουνταλίνι Γιόγκα ήταν επικινδυνη ή όχι. Ένας Ορθόδοςος παπάς με τον οποίο μιλάμε συχνά με ρώτησε το ίδιο πράγμα όταν του είπα ότι διδάσκω Κουνταλίνι Γιόγκα. Αναρωτήθηκε αν είναι η Κουνταλίνι Γιόγκα επικίνδυνη. Αυτή η ερώτηση επανέρχεται συνεχώς επειδή υπάρχει παραπληροφόρηση όσον αφορά τους πιθανούς κινδύνους της Κουνταλίνι Γιόγκα.

Μία από τις βασικές παρανοήσεις είναι η σύγχυση μεταξύ της ενέργειας της κουνταλίνι και της Κουνταλίνι Γιόγκα.

Η ενέργεια της κουνταλίνι είναι μια ενεργειακή δύναμη ζωής που βρίσκεται σε κάθε ανθρώπινο ον. Πρόκειται για μια εξαιρετικά ισχυρή ενέργεια η οποία παραμένει αδρανής στους περισσότερους ανθρώπους ολόκληρη τη ζωή τους. Ωστόσο, από  συνειδητή πρόθεση ή μέσω μιας αυθόρμητης εκδήλωσης,  η ενέργεια της κουνταλίνι μπορεί να ξυπνήσει.

Το κύριο όφελος της αφύπνισης αυτής της ενέργειας είναι η αύξηση της συνείδησης. Μέσα από αυτό, οι άνθρωποι μπορούν να βιώσουν σαφήνεια και να βρουν τον σκοπό της ζωής τους, αισθάνονται ακραίες καταστάσεις ευδαιμονίας για παρατεταμένες χρονικές περιόδους, έχουν αύξηση της συνειδητότητας και παραμένουν συνειδητοί. Μερικοί από τους κινδύνους της αφύπνισης της ενέργειας της κουνταλίνι για όσους δεν είναι προετοιμασμένοι είναι αίσθημα αστάθειας, εναλλαγές της διάθεσης, και φυσικές ταλαιπωρίες όπως εξάψεις ή ρίγη, πονοκεφάλους, κλπ. Το ξύπνημα της ενέργειας της κουνταλίνι για ένα απροετοίμαστο σώμα είναι σαν να συνδέσετε ένα 5000 watt λαμπτήρα μέσα στον τοίχο, ενω ο λαμπτήρας αντέχει μον 2400 watt. Τότε η ασφάλεια ηλεκτρική θα ανατιναχτεί. Αυτή είναι η ισχύς της ενέργειας της Κουνταλίνι Γιόγκα. Αλλά αυτή η ενέργια της κουνταλίνι είναι κατι πολύ διαφορετικό από την πρακτική της Κουνταλίνι Γιόγκα.

Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι όλες οι μορφές της γιόγκα  βοηθούν ουσιαστικά την αφυπνιση της ενέργειας της κουνταλίνι. Αυτή η αύξηση της συνειδητότητας είναι ένας από τους πρωταρχικούς στόχους των περισσότερων συστημάτων γιόγκα και πρακτικών διαλογισμού.  Η Κουνταλίνι Γιόγκα είναι ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να εξασφαλίσετε ότι το σώμα και το μυαλό σας είναι καλά προετοιμασμένα για το πιθανό ξύπνημα της ενέργειας της  κουνταλίνι. Η Κουνταλίνι Γιόγκα είναι ένας δυναμικός τύπος γιογκα που αν η πρακτική της εφαρμόζεται με τον σωστό τρόπο τότε δεν είναι επικίνδυνη. Αυτό το γνωρίζω από προσωπική εμπειρία. Κάνω Κουνταλίνι Γιόγκα κάθε μέρα για σχεδόν 10 χρόνια. Και για μένα, τα αποτελέσματα δεν ήταν παραμόνο θετικά. Τώρα είμαι πιο ευτυχισμένη, πιο χαλαρή, πιο γαλήνια, και αισθάνομαι καθαρότητα κάτι που είναι το πιο σημαντικό πραγμα για μένα. Δεν είχα αρνητικά αποτελέσματα – το αντίθετο. Πιστεύω την πρακτική της Κουνταλίνι Γιόγκα για τη μεγάλη σαφήνεια που ανέπτυξα για να αλλάξω τη ζωή μου.

Οπότε αν δεν σας έπεισαν τα λόγια μου, μπορείτε να τη δοκιμάσετε. Εάν είστε εδώ στην Αθήνα, μπορείτε να συμμετάσχετε σε οποιαδήποτε από τις τάξεις μου εδώ. Και αν είστε έξω από την Αθήνα, μπορείτε να κάνετε google “Κουνταλίνι Γιόγκα όπως διδάσκεται από τον Yogi Bhajan.” Υπάρχουν τάξεις σε όλο τον κόσμο. 🙂

 

Download Your Free Ebook “3-Minute Meditations for Each Enneagram Type"

Get your guide to the 9 Enneagram types with a different Kundalini Yoga meditation for each type. These meditations are designed to relax your habit of attention and build self awareness - starting in as little as 3 minutes a day.